Хор "Черноморски звуци" отбелязва 100-годишен юбилей с тридневни празници

01102014100-годишният юбилей на хор „Черноморски звуци" ще бъде отбелязан в средата на месеца с тридневни празненства. На 16 октомври, когато от 17.00 часа в НЧ „Паисий Хилендарски" в Балчик ще бъде открита изложба посветена на юбилея. На следващия ден ще бъдат представени сборник, диск и филм, посветени на хоровия състав, а юбилейният концерт ще бъде на 18 октомври от 18.00 часа.

Хорът е създаден през 1914 година от Иван Цанков. Първоначално хористите са били около трийсет. До 1939 година името на хора е било „Свобода", припомни настоящият диригент на хор „Черноморски звуци" д-р Валентина Георгиева.
На мен ми е празнично всеки ден, защото хората, които се докосват до музиката и се опитват да правят красива музика, през ежедневието имат много повече звуци в главата си, отколкото в действителност. Това заяви в ефира на радио „Добруджа" Георгиева по повод днешния Международен ден на музиката. Тя определи диригентската работа като огромна отговорност. Освен отговорност, дирижирането на хора за мен е наслада и подарък, но преди всичко една сбъдната мечта, каза Георгиева. Тя описа работата с хористите като безкраен обмен на енергия. На въпрос кое е по-добре за музикантите - работата на открита сцена или на щат, Георгиева отговори, че е добре двете да вървят ръка за ръка. Работата на щат дава по-голяма сигурност на музикантите, но откритата сцена и страничните проекти дават възможност да се реализират по-смелите мечти, смята диригентът.

ИА Добруджа

val gД-р Валентина Георгиева е диригент, музикален педагог, ръководител на детски вокални формации, председател на Сдружение „Музикален свят-Балчик“, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. Възпитаник е на АМТИ-Пловдив, с преподавател по дирижиране доц. Никола Липов. Специализирала хорово дирижиране в ДМА „П.Владигеров“-София при проф. Лилия Гюлева, получава докторската си степен през 2013 г. в НБУ. Д-р Валентина Георгиева е активен участник в международни хорово-диригентски курсове, жури в национални и международни фестивали, носител на приза "Общественик на годината" в три поредни години. Опирайки се на традицията в българското хорово изпълнителско изкуство, тя съхранява ценностите и гради новата история на 100 годишния хоров състав „Черноморски звуци“ в съответствие със световните тенденции в хоровото изкуство.