• VTEM Image Show

  Your content1
 • VTEM Image Show

  Your content2
 • VTEM Image Show

  Your content3
 • VTEM Image Show

 • VTEM Image Show

 • CD 1
  Черноморски звуци

  Първият компакт диск и аудио касета на хора са записани през 1998 г. в Радио Варна по повод 85 години от създаването на състава.
  ОЩЕ...
 • CD 2
  Песни и мечти

  Дискът е записан през 2004 г. в храм "Св.св. Константин и Елена" в Балчик. Съдържа изпълнения на смесен и детски хор. 
  ОЩЕ...
 • CD 3
  Черноморски звуци

  Записите в третия диск са реализирани с екип на БНР през 2009 г. В него са включени произведения от български и чужди автори.
  ОЩЕ...
 • CD 4
  Настояще

  Записан през 2013 г. с екип на Радио "Добруджа" в Каменна зала на Двореца в Балчик. Включени са творби, изпълнявани в периода 2010-2013 г.
  ОЩЕ...

01052014В дните между 23 и 27-ми април 2014 г. в италианското градче Лорето, близо до Анкона, се проведе 54-то издание на Международния фестивал за сакрална музика “Virgo Lauretana”. След селекция направена измежду 69 хорови състава от различни краища на света, България бе представена от балчишкия смесен хор „Черноморски звуци“ с диригент д-р Валентина Георгиева.

Лорето е свято място не само за италианците, но и за хиляди поклоници от цял свят. Тук са пренесени три зида, изграждащи дома на Дева Мария в Назарет. „Светият Дом“ е вграден в огромната Базилика на Лорето и е предмет на обожание. Именно в Базиликата „Santa Casa” се проведоха основните концертни изяви на избраните хорове от Италия, Беларус, Литва, Словакия, Русия, Украйна и Хърватска, взели участие във фестивала.

Целта на фестивала в Лорето беше да събере в свещения град хорови състави с високо ниво, които да изпълнят Тържествената неделна меса на 27-ми април - денят, в който за първи път в историята на Църквата бяха канонизирани двама Папи. Силно въздействащи, тържествени и грандиозни бяха осемте мотета от Кардинал Доменико Бартолучи и „Missa Jubileum“, чийто автор и диригент беше Падре Джулиано Виабиле - епископ на Лорето. Творбите бяха изпълнени от около 800 певци и съпроводени от орган.

На 26-ти април пред Порта Марина в Лорето и ангелските гласове на фестивалните хорове, беше открит паметник на Папа Йоан Павел II. Италианският телевизионен канал ”Мария Вижън” в партньорство с ТВ канали от още 14 държави, излъчиха директно всички концерти, които можеха да се наблюдават и в интернет.

Във фестивалните дни хоровете имаха и самостоятелни концертни изяви, чиито програми според регламента се базираха на сакралната музика. „Черноморски звуци“ изнесоха седем концерта, в които бяха представени творби от Добри Христов, Петър Динев, Николай Кедров, Йосу Елбердин, Хавиер Бусто, Якко Мантиярви, Джон Ратър и Стефан Драгостинов.

Диригентът на хора д-р Валентина Георгиева отбеляза два особено емоционални момента : при изпълнението на „Тебе поем“ от Добри Христов в дома на Дева Мария и „Аве Мария“ от Якко Мантиярви във вечерта на гала концерта. „Толкова е свято това място - казва тя – толкова неземна енергия те обгръща като влезеш вътре, че не можеш да намериш достатъчно силни и дълбоки думи, с които да изразиш усещанията си. Молитвата „Аве Мария“ сякаш беше изпълнена в Лорето дори по-силно и от „Отче наш“. В произведението на финландския автор певците говорят, изричат молитвата всеки сам за себе си, което накара публиката да взриви залата от аплодисменти.

Радио Ватикана